2009-06-02

Televole ülkesinde vidyo paylaşılırsa

Youtube kapandı. Facebook'ta vidyo paylaşımı patlamış durumda. Bu iki olay arasında korelasyon kurmakta güçlük çekiyor olsam da, ikincisi hakkında bazı izlenimler edinmemek elde değil.

Facebook'ta paylaşılan vidyoların başlıklarına dikkat ettiniz mi hiç? Ortak özelliklerini sıralıyorum:
1) Bozuk Türkçe.
2) Popüler medyada kullanılan "heyecanlı" kalıplar.
3) Tanımladıkları vidyolarla alakaları olmaması.

İlkine burada deyinmeyeceğim. "De",* "-de" ve "mi" kullanımı, ulusal olarak beceremediğimiz şeylerden bir tanesi; bunu kabul etmiş durumdayım. Amerikalıların "there"/"their"/"they're"'leri gibi.

İkinciyle üçüncüsünü de birbirleriyle alakalı görüyorum.

Az önce Facebook'ta bir vidyo izledim. 1-2 sene kadar önce Youtube'da izlediğim, televizyondaki bir hukuk danışmanlığı programına bağlanan ama susmayı bilmediği için iletişim kuramayan, avukat sunucunun "evet/hayır" sorularına bile 7-8 cümleyle karşılık veren [h]isterik bir kadının telefon görüşmesi vidyosu. Başlığı? "sunucunun çıldırdığı an".

Beni bu yazıyı yazmaya iten de bu başlık zaten. "Sunucunun çıldırdığı an." Üçüncü sınıf haber bülteni/magazin programı "daha iyi bir şey bulamadık" haber başlığı gibi değil mi? Merak edilebilir bir çıldırma, cinnet olayının, televizyon gibi "resmi" bir medyumda gerçekleştiğini, üstelik bir anda gerçekleştiği için hem değişimi herkesin görebileceğini, hem de fazla zamanlarını almayacağını ima ediyor. Ve tabii ki, söz verdiğim üzere, vidyonun içeriğiyle alakası yok. (Vidyonun tepe noktasında, sunucu dayanamayıp gülmeye başlıyor, birkaç saniyeliğine.)

Virütik; memetik. "Televole kültürü" bile diyebiliriz.

"Sunucunun çıldırdığı an."
"Karar anı."
"Maymun kuaför olursa!!!."
"çOk koMiKKKKK senDe güLL :)))))))"

Internet gibi samimi ve bireysel bir ortamda, popüler kültür ve medyadan alınmış bu yapay samimiliği niye kullanıyoruz? Böyle özgür bir medyuma geçiş aşamasında, neden eski valizlerimizi taşımakta ısrar ediyoruz?

--
*: Programcı olduğum için tırnak işaretlerini genel kullanımdan farklı kullanıyorum.

1 comment:

  1. pek beğendim ve gözlemlerini çok haklı buldum abi. özellikle bu gözleme olan yorumun cuk oturmuş.

    fakat şöyle bir sorunum var. tamam, facebook'ta gerçekten insanlar kendi gerçek isimlerini, en samimi fotoğraflarını kullanmaktan çekinmiyorlar ve facebook benzeri mecralar oldukça yaygınlaştı son zamanlarda. ama "mirc" gibi "icq" gibi insanların kendi kimliklerini saklayıp bir takma isimle olduğu kişiden farklı bir kimliğe büründüğü samimiyetten oldukça uzak bir kültürle başladı internet kültürü aslında. benim fikrim naçizane. o yüzden tv gibi bir mecradaki samimiyetsiz tavrı benimsemeleri ve kullanmaları çok da şaşılası bir durum değil. onu geçtim tv hala günlük hayatımızın çok önemli bir parçası. bilgisayarlarımızda her hafta tvlerdeki dizileri izliyoruz. youtube'da(!) tv programlarından vb. kesilmiş kısa bölümleri izleyip izlediğimiz o kadarcık şeyi çok çok daha aşan fikirlere sahip oluyoruz ve saçma sapan demagojilere girişiyoruz. maalesef.

    ReplyDelete